Basisch water: Ontzuur je lichaam, niet alleen tegen jicht (2022)

– Update: 14 juni 2022 –

Ik gebruik basisch water (of basische tabletten) om jicht-aanvallen te voorkomen. Dat werkt bij mij al zo’n vijftien jaar behoorlijk goed. Over hoe het precies werkt – en waar het nog meer goed voor is – heb ik informatie hier samengevat. Het werkt ontzurend, ontstekingsremmend, voorkomt artrose en het bindt “vrije radicalen”. En het verlaagt de bloeddruk. Dat is voor iedereen gezond. Het kan ook zonder basisch water: met de Wim Hof Methode.

Alles over basisch water en ontzuring, samengevat

 • Het lichaam verzuurt steeds meer, hoe ouder je wordt.
 • Het lichaam gebruikt kalk uit botten om te ontzuren. Dat veroorzaakt osteoporose (broze botten) en dat voorkom je met basisch water / basische mineraalpillen.
 • Het lichaam slaat een teveel aan zuur op in kristallen. Dat leidt tot nierstenen, jicht en artrose.
 • Bij jicht veroorzaken die kristallen ontstekingen in de gewrichten, meestal beginnend in de voeten. De kristallen zijn scherpe naalden. Ze beschadigen zo ook lever en nieren. Bij artrose tast het zuur het kraakbeen aan.
 • Bloed en cellen kunnen meer zuurstof bevatten als het minder zuur is. Het zuurstofgehalte van je bloed kan je meten met een oximeter.
 • Basisch bloed is dunner, stroomt makkelijker, en geeft makkelijker en dieper zuurstof af dan zuur bloed.
 • Om verzuring tegen te gaan kun je basisch water drinken, of mineraaltabletten slikken. De basische atomen binden het zuur.
 • Bronwater en water uit bergbeekjes is vaak basisch, tot zelfs PH-waarde 10. Boven de 7 is het basisch, daaronder zuur. De meeste frisdranken zijn heel zuur: 3,5. Cola is zelfs 2,5. Maagsap en zoutzuur zijn 1,5.
 • Fruit en groente is goed en werkt ontzurend (zelfs zuur fruit zoals citroenen).
 • Al het andere eten (koolhydraten, eiwitten, suiker) verzuurt sterk.
 • Sporten veroorzaakt verzuring in spierweefsel, maar maakt het lichaam ook efficiënter wat zuurstof betreft. Gematigd sporten en bewegen is dus juist goed.
 • Je huid moet juist zuur zijn, dat is natuurlijk en normaal: zuur beschermt. Gebruik dus geen basische producten (zeep) voor je huid.
 • Basisch water is een antioxidant, omdat het vrije radicalen bindt, door de extra elektronen.

Basisch water: Ontzuur je lichaam, niet alleen tegen jicht (1)Meer informatie over basisch watero.a. op alkalife.nl, fonteine.com/zuurbalans.html en in het boek Jonger door Ontzuren(Reverse aging) van de Koreaanse wetenschapper Sang Whang uit 1991. Hij stelt dat verzuring gelijkstaat aan veroudering.

Artrose

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen artrose. Dat is aantasting van het kraakbeen, veroorzaakt door overtollige afvalzuren. Hoe zuurder, hoe sneller het kraakbeen afbreekt. Bewegen wordt dan moeilijk en gewrichten zoals heupen gaan ontsteken. Dat kan je voorkomen met basisch water.

Hoe kom je aan basisch water?

Basisch water: Ontzuur je lichaam, niet alleen tegen jicht (3)
Basisch water: Ontzuur je lichaam, niet alleen tegen jicht (4)
Basisch water: Ontzuur je lichaam, niet alleen tegen jicht (5)

Het duurt wel even voor het effect heeft

Het gaat om het duurzame evenwicht tussen zuur en base in het lichaam. Je moet het eerst zo’n twee maanden gebruiken voordat je lichaam weer ontzuurd is. Het helpt zo bij het VOORKOMEN van jicht. Het helpt niet tegen een acute jicht-aanval. Dan kan je ontstekingsremmers nemen.

Je kan ook elke dag een half uur een voetenbadje nemen in lauw water met een half kopje appelazijn erin.

(Video) 7 recepten met baking soda om je lichaam te ontzuren

Persoonlijke ervaringen

Ik heb jarenlang erg veel last gehad van jicht. Tijdens jichtaanvallen kon ik meestal drie dagen nauwelijks lopen en gebruikte ik NSAID’s (ontstekingsremmers). Toen ik basische druppels begon te gebruiken heb ik 10 jaar lang nauwelijks meer jicht gehad. Daarna ben ik gestopt met de basische druppels en heb ik toch weer veel last van jicht gekregen. Toen ben ik de Wim Hof Methode gaan doen. Ook dat werkte jarenlang heel goed, zelfs zonder basisch water. Tegenwoordig combineer ik beide methoden: Wim Hof + basische druppels en tabletten. Ik heb geen zware aanvallen meer, alhoewel de jicht nog wel altijd blijft terugkomen.

De appelazijn in een voetenbadje ben ik nu ook aan het proberen. Over een half jaar kan ik daar meer over zeggen.

Over jicht

Bij aanleg voor jicht slaat urinezuur neer als kleine scherpe kristallen. Vooral in koude delen van het lichaam, dus handen en voeten, omdat in warmer bloed het urinezuur vloeibaar en opgelost blijft. Als je je voeten altijd warm houdt kan dit dus jicht voorkomen. Urinezuur wordt onder andere gevormd door purine in voedsel, maar je lichaam maakt het ook zelf aan. Als je aanleg voor jicht hebt moet je voedsel met veel purine vermijden. Purine zit in extreme mate in ansjovis, haring, makreel, lever (leverworst), en in mindere mate in zalm, het vel van kip, en in peulvruchten (dus ook pinda’s, bonen, erwten, hummus etc). Purine komt ook vrij als vetcellen verbranden, dus als je afvalt, of als je veel sport.

Een jichtaanval kan je tijdelijk behandelen met ontstekingsremmers zoals Diclofenac (Voltaren), Ibuprofen of, in mijn geval het beste met Naproxen.Er is ook een natuurlijk Ayurvedisch middel dat ontstekingsremmend werkt: Guggulu.

(OfColchicine, duizenden jaren oud middel, maar dat kan dodelijk zijn in verkeerde dosering. Bijnierschorshormoon zoals Prednison werkt ook ontstekingsremmend).

Ter voorkoming van jicht zijn er (naast basisch water / warme voeten / Wim Hof-ademhaling) ook medicijnen: Allopurinol, Probenecide, Benzbromaron of Febuxostat. Dat moet allemaal via je huisarts, en een doorverwijzing naar een specialist. Hier kun je ook gewone ontstekingsremmers bij gebruiken, want de klachten kunnen juist aanvankelijk verergeren.

Diuretica (plaspillen) vormen een extra risico voor jicht. Verder is tegenwoordig bewezen dat Vitamine C (zelfs in een lage dosis) jichtaanvallen kanvoorkomen. Ook kersen gaan verzuring tegen, volgens duursporters. Vitamine C kun je het beste organisch nemen, met vers fruit, of met capsules van Amalaki oftewel Amla.

(Video) Dieet op basis van PH | Dr Sebi

Nyacine (onderdeel van vitamine B3) kan leiden tot jicht. Je moet dus geen vitamine B3 bijslikken als je jicht hebt. Check je vitaminepillen!

Ontzuren metde Wim Hof Methode

Wim Hof is wereldberoemd als The Iceman. Zijn methode bestaat onder andere uit ademhalingsoefeningen en koude-training. Ditontzuurt het lichaam en werkt ontstekingsremmend. Die combinatie isheelgoed tegen jicht. Ziedeblog over mijn ervaringen met de Wim Hof Methode.

Zie ook het artikel overHartcoherentie.

Wim Hof Methode en blote voeten

Wim Hof loopt meestal op blote voeten. Dat is wetenschappelijk onderzocht en het blijkt heel gezond te zijn. De aarde geeft zo vrije elektronen (stroom) door aan het lichaam. Deze elektronen kunnen vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen stelen normaliter elektronen uit lichaams-moleculen en kunnen daardoor die moleculen beschadigen. De extra elektronen via je blote voeten voorkomen zo allerlei ziektes en verlagen je bloeddruk.

Je kan ook ’s nachts je hele lichaam aarden, met een aarde-mat op je matras. Dat geeft je ook extra elektronen.

Basisch water doet ook hetzelfde, want dat geeft ook extra elektronen.

Het is tegenwoordig extra belangrijk, omdat er steeds meer vrije radicalen in je lichaam zitten door luchtvervuiling, door minder voedingsstoffen in het eten en door elektromagnetische straling.

(Video) Je urinezuurgehalte verlagen met deze acht voedingsmiddelen

Meer info hierover in het boek Het CelHerstel Concept.

Kalktabletten (Calcium) en ontzuren?

Kalk ontzuurt ook, maar om calciumtabletten te gebruiken om te ontzuren is nogal kort door de bocht. Zie de-leugen-die-calcium-heet.

Natriumbicarbonaat (baking soda ofwel zuiveringszout) is ook ontzurend en veel goedkoper toch?

Je kan ooknatriumbicarbonaat gebruiken om te ontzuren. Maar de website van Alkalife waarschuwt hiervoor:
“Het valt niet aan te raden om gewoon natriumbicarbonaatpoeder op te lossen in water en dit dan op te drinken. De opgeloste natriumbicarbonaat reageert dan met het maagzuur en wordt omgezet in koolstofdioxide, (keuken)zout en water. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kan de bloeddruk stijgen door de verhoogde zoutvorming.”

In de Alkalife-producten zit overigens ook natriumbicarbonaat, maar dan gecombineerd met Kalium, in een bepaalde verhouding. Nu heeft Alka ook Magnesium-tabletten.

Oximeter / hartslagmeter

Basisch water: Ontzuur je lichaam, niet alleen tegen jicht (6)

Je kan op deze oximeter behalve je zuurstofverzadiging ook je hartslag zien. Je kan zien dat bij een inademing je hartslag omhoog gaat (bij mij rond de 80) en als je langzaam uitademt je hartslag omlaag gaat (bij mij 65). Met behulp van deze meter kan je uitzoeken bij welke ademhaling bij jou het verschil het grootst is: dat is namelijk het gezondst. Zie ook deze blog.

Tot zover dingen die niet met kanker te maken hebben. Maar ik heb in 2010 veel informatie over kanker en basisch water gevonden. Hieronder mijn samenvatting van destijds:

Het verband tussen kanker, gebrek aan zuurstof en verzuring

In gebieden in het lichaam waar een gebrek aan zuurstof is, of die verzuurd zijn, kunnen kankercellen kwaadaardig worden. Goedaardige kanker is bij iedereen in het lichaam aanwezig. Kankercellen kunnen glucose niet alleen met zuurstof verbranden, maar kunnen glucose ook “fermenteren”. Het afval daarvan is (melk)zuur. De omgeving wordt dan steeds zuurder en dat bemoeilijkt verbranding, zodat het steeds erger wordt. Alleen kankercellen kunnen in een zure omgeving overleven, omdat ze energie uit fermentatie kunnen halen (via anaërobe glycolyse=fermentatie). Op PET-scans zie je dat: hoe meer anaërobe glycolyse, des te kwaadaardiger de tumor.

(Video) Drink dagelijks water en baking soda

Heel simpel gezegd: Goedaardige tumor wordt op plekken met zuurstofgebrek kwaadaardig. Als je ervoor zorgt dat zuurstof overal diep in je lichaam kan komen, voorkom je kanker. Basisch bloed is dunner, kan dieper doordringen en bevat meer zuurstof dan zuur bloed.

Fermentatie: Glucose wordt zonder zuurstof (anaeroob) omgezet in energie en melkzuur. Bij een mens ontbreken de enzymen om via fermentatie alcohol te maken, in plaats daarvan wordt er melkzuur geproduceerd. De omgeving van de cellen wordt dan steeds zuurder, en dat bemoeilijkt zuurstof-opname.

Verbranding met zuurstof levert tot 15x zoveel energie als fermentatie.

Deze wetenschappelijke theorie uit België uit 2009 zegt dat kankercellen die voldoende zuurstof krijgen goedaardig blijven, en niet door het lichaam gaan reizen. Weefsels, ook kankerweefsels, geven de voorkeur aan aerobe verbranding, want dat levert veel meer energie dan anaerobe fermentatie. Bij een tekort aan zuurstof laten kankercellen eerst extra bloedvaten in de buurt van de tumor groeien. Deze kunstmatige bloedvaten zijn echter abnormaal, het bloed stroomt er moeilijk doorheen en de kankercellen krijgen alsnog te weinig zuurstof. Daardoor gaan kankercellen òf anaeroob verbranden, of verhuizen naar andere delen van het lichaam. Op dat moment is de kanker kwaadaardig / uitzaaiend geworden.

“Het is algemeen bekend dat kanker veel voorkomt in gebieden die zuurstofarm zijn.”
De vraag is wat de oorzaak is dat die cellen geen zuurstof meer krijgen:

 • Als er gebieden zijn waar de bloedtoevoer beperkt is, bijvoorbeeld door dichtgeslibte aderen
 • Als er niet genoeg zuurstof is, als gevolg van een verminderde conditie: te weinig capillarisatie (de vorming van kleine bloedvaatjes) en minder efficiënte hart en longen. Als de zuurstofcapaciteit van het lichaam hoger is, is er meer zuurstof beschikbaar en dat vertraagt de vorming van zuur bij elk soort activiteit.
 • Als er teveel zuur is. Een zure omgeving bemoeilijkt glucose-verbranding omdat het de werking van de benodigde enzymen vertraagt.

Bron | bron | bron

Ketose dieet

In de Volkskrant van 25 april 2015 stond een artikel over het “uithongeren” van een hersentumor. Tegenwoordig in 2019 zelfs helemaal hip geworden: het Ketonen-dieet. Gewone lichaamscellen kunnen behalve glucose desnoods ook direct vet verbranden. Als je lange tijd helemaal geen koolhydraten binnenkrijgt raakt het lichaam in een staat van ketose. Bij de Inuit bijvoorbeeld, omdat daar gedurende lange tijd uitsluitend eiwit en vet te eten is. In plaats van glucose kunnen cellen vet gebruiken als brandstof. Alleen de hersens kunnen dat niet, want vet kan niet vervoerd worden naar de hersenen. De lever breekt vet dan af tot ketonen, die de hersenen wel bereiken, en ook als brandstof dienen. Een hersentumor kan je zo genezen: omdat ketonen de hersenen wel kunnen bereiken, en vet niet, en omdat tumorcellen in de hersenen alleen glucose kunnen verbranden, en dus afsterven als er geen glucose is. Een ketose-dieet is streng en moeilijk vol te houden.

(Video) Je lichaam ontgiften doe je zo!

FAQs

Waar is basisch water goed voor? ›

Basisch geïoniseerd water is een sterke antioxidant en stimuleert als zodanig het immuunsysteem. Het drinken van geïoniseerd basisch water zorgt voor een goede darmwerking. Het water ondersteunt het neutraliseren van oxidatieve stoffen, reinigt het lichaam en helpt de darmflora te versterken.

Hoe ontzuren bij jicht? ›

Basische baden zijn erg goed voor mensen met jicht. Ook in het geval dat urinezuurkristallen in jichtknobbels door het lichaam worden uitgestoten, is het nemen van basische (voet)baden erg geschikt om de zuren te neutraliseren.

Wat is basisch water? ›

Wat is basisch water? Basisch of alkalisch water is kraanwater dat door een scheikundig proces een basische zuurgraad ofwel pH-waarde heeft (hoger dan 7). Ook zijn er bedrijven die allerlei pillen, druppels en apparaten aanbieden om water basisch te maken.

Kan ontzuren van het lichaam kwaad? ›

Factcheck. Ons lichaam heeft een constante pH of zuurgraad om normaal te kunnen functioneren. Zogenaamde verzurende voedingsmiddelen, stress of een onregelmatig leven hebben daar geen effect op. Gelukkig maar, want als je echt zou verzuren, ben je doodziek en moet je naar het ziekenhuis.

Hoeveel basisch water per dag? ›

Verder is er een groot verschil tussen basisch water en basisch poeder in de hoeveelheid die gebruikt kan worden. U kunt zonder problemen drie liter basisch water per dag drinken terwijl een vergelijkbare hoeveelheid basisch poeder eten fysiek erg moeilijk is.

Welke thee om te ontzuren? ›

Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.

Is bicarbonaat goed tegen jicht? ›

Dagelijkse natriumbicarbonaat inname gaat verzuring tegen en verbetert uithoudingsvermogen - Jicht.

Wat kun je doen om je lichaam te ontzuren? ›

9 Tips voor het ontzuren van je lichaam
 1. Eet alkalisch. Naast koolhydraten, eiwitten en vetten bevat ons voedsel ook waardevolle mineralen. ...
 2. Vermijd te veel slechte, zure voedingsmiddelen. ...
 3. Verminder je stress. ...
 4. Adem bewust. ...
 5. Drink citroensap. ...
 6. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. ...
 7. Drink veel water. ...
 8. Alkalische baden.

Hoe weet je dat je lichaam verzuurd is? ›

Een gemiddeld verzuurd lichaam kan last hebben van vermoeidheid, gewrichtspijnen, haaruitval, weinig energie en huidongemakken. Een sterk verzuurd lijf gaat een stapje verder. Je kunt dan kampen met aandoeningen zoals jicht, artrose, fibromyalgie en eczeem,” aldus Peter-Ernst.

Hoe weet je dat je lichaam te zuur is? ›

Hoe merk je dat je te zuur bent? Zuren die je niet kwijt kunt, worden opgeslagen in je lichaam, vooral in bindweefsel. Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring.

Is gember ook goed voor jicht? ›

In combinatie met de anti-inflammatoire eigenschappen is gember ideaal voor mensen die aan reuma, artritis of jicht leiden.

Kan je lichaam te basisch worden? ›

Als je bloed te basisch wordt doordat je stofwisseling verstoord is, noem je dit metabole alkalose. Deze vorm van alkalose komt meestal doordat je te snel of te diep ademt, ook wel hyperventilatie genoemd. Hierdoor verlaten te veel zure stoffen je lichaam via de ademhaling verlaten.

Is basisch gezond? ›

Het alkalisch dieet is vooral goed voor je nieren. Daarnaast kan het ook een gunstig effect hebben op de botten, spieren en darmen. Voeding kan een zuurvormend, of een basisch, effect op de zuurtegraad van het bloed hebben. De zuurtegraad wordt uitgedrukt in de pH, een pH-waarde hoger dan 7 is basisch.

Wat is het beste water om te drinken? ›

Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag.

Is havermout verzurend? ›

We hebben ook verzurende voedingsmiddelen nodig voor balans. Wat we kunnen doen is kiezen voor voedingsstoffenrijke verzurende opties zoals kikkererwten, walnoten, pistaches en havermout ….

Wat niet eten bij ontzuren? ›

Actief Ontzuren

Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.

Is yoghurt basisch? ›

Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).

Hoeveel kilo val je af als je water drinkt? ›

Hoe kan ik berekenen hoeveel water ik moet drinken?
Gewicht in kilogramLiters vocht per dagMinus groente en fruit
651,951,6 liter per dag
872,612,1 liter per dag
992,972,4 liter per dag
1153,452,8 liter per dag
2 more rows

Wat is het verschil tussen basisch en alkalisch? ›

Het bloed heeft een vaste pH-waarde van 7.35 tot 7.45. Water is pH-neutraal (pH 7), pH-neutraal betekent dat zuren en basen elkaar opheffen. Alles wat een lagere pH-waarde heeft dan 7 is zuur, alles wat een hogere pH-waarde heeft is basisch (alkalisch).

Wat is beter alkalisch of niet alkalisch water? ›

Zuiver kraanwater heeft een pH-waarde in de buurt van 7. Dat noemen we pH neutraal. Alkalisch water heeft een pH-waarde van meer dan 7.

Hoe lang duurt het om je lichaam te ontzuren? ›

Ontzuren kunt u als een kuur van enkele weken doen (bijvoorbeeld om de 2 maanden), maar de producten lenen zich zeer goed om dagelijks te gebruiken en zo uw lichaam gezond te houden.

Is brandnetelthee goed voor jicht? ›

Ook zijn er in de thee verschillende mineralen te vinden, zoals magnesium, kalium en ijzer. Brandnetelthee wordt in de alternatieve geneeskunde onder andere gebruikt om urineweginfecties en jicht tegen te gaan.

Kan je je lichaam ontzuren met citroen? ›

Het drinken van citroenwater draagt bij aan een goede ontzuring. Citroen smaakt namelijk zuur maar is voor ons lichaam juist basisch. Wanneer je elke dag een glas met een beetje citroensap drinkt, help je je lichaam een gezonde PH-waarde te behouden. Citroensap prikkelt de lever om beter te ontgiften.

Is banaan goed voor jicht? ›

Bananen bevatten weinig purines en veel vitamine C, waardoor ze goed te eten zijn als je jicht hebt. Een verandering in het dieet met meer voedingsmiddelen met een laag purinegehalte, zoals bananen, kan de hoeveelheid urinezuur in het bloed verminderen en het risico op terugkerende jichtaanvallen verminderen.

Hoe krijg ik mijn urinezuur naar beneden? ›

U kunt proberen nieuwe aanvallen te voorkomen door veel te drinken, zo'n 2 tot 3 liter per dag. Dit verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed. Heeft u meer dan 2 jichtaanvallen per jaar, of heeft u onderhuidse knobbels met urinezuur, dan kan de arts u allopurinol voorschrijven.

Is tomaat goed voor jicht? ›

Tomaten en jicht

Circa 70% van de ruim 2000 mensen met jicht zegt dat bij hen bepaalde voedingsmiddelen een jichtaanval uitlokken. Het meest genoemd worden vis, schaal- en schelpdieren, alcohol en rund- en varkensvlees, gevolgd door tomaten. Van de mensen in deze studie zegt 1 op de 7 dat tomaten jicht uitlokt.

Is banaan basisch? ›

Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.

Welk brood is basisch? ›

Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.

Welk fruit ontgift je lichaam? ›

Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.

Wat is de beste Ontzuringsthee? ›

Alka Thee: Ontzuren en genieten

Kruiden zijn de kracht uit de natuur! Ieder kruid bevat energierijke elementen die de bouwstenen vormen van ons lichaam. Met een selectie van maar liefst 52 soorten kruiden bevat Alka Thee het gehele spectrum aan elementen die zorgen voor een optimale ontzuring van het lichaam.

Wat te eten bij verzuurde spieren? ›

Wat kun je doen tegen verzuring? Begin met veel meer groenten en fruit te eten en laat de bewerkte producten en vlees en kaas zoveel mogelijk staan. Ook het drinken van water in plaats van steeds koffie kan al veel opleveren. Probeer ook te ontspannen, zodat je lichaam de stress kwijt kan.

Welke groenten ontzuren? ›

Groente innemen helpt je bloed dus weer de juiste balans te krijgen en als het ware te ontzuren. Met name groene bladgroentes en bleekselderij werken ontzurend. Verse groentesappen, zoals die van Dr. Veggie, zouden zelfs de snelste weg naar ontzuring vormen.

Hoe herken je een zwak zuur? ›

Om te weten of iets een sterk zuur of een zwak zuur is, kijk je in Binas-tabel 49 of ScienceData-tabel 9.1c. Sterke zuren staan linksboven en hebben een KZ >> 1. Alle andere zuren in de tabel zijn zwakke zuren.

Welke kruiden zijn basisch? ›

Ontdek de kracht van basische kruiden
 1. 1 Agrimonie.
 2. 2 Anijs.
 3. 3 Ashwagandha wortel.
 4. 4 Bonenkruid.
 5. 5 Braamblad.
 6. 6 Brandnetelblad.
 7. 7 Citroenschil.
 8. 8 Citroenstukjes.

Welk water drinken bij jicht? ›

Drink het liefst water en thee en koffie zonder suiker. In tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht, is er geen reden om koffie te laten staan. Koffiedrinken verlaagt mogelijk zelfs het risico op jicht. Ook thee kun je gewoon drinken als je jicht hebt.

Is sinaasappel goed voor jicht? ›

Vermijd fructose- en suikerrijke producten. Fructose (fruitsuiker) zit vooral in vruchtensappen, ook in sinaasappelsap. Voorbeelden van suikerrijke producten zijn frisdranken, koek en snoep. Hoe meer fructose en suiker u dagelijks binnenkrijgt, hoe hoger de kans op een jichtaanval.

Welk brood eten met jicht? ›

Producten waar per 100 gram minder dan 150 gram purine in zit zouden geen problemen op moeten leveren. Beleg voor op brood wat waar minder dan 75 gram purine (oftewel zeer weinig) in zit zijn de volgende: rund-en varkensvlees, kip en leverworstsoorten. Maar waar nog minder in zit zijn groentes en fruit.

Is basisch gevaarlijk? ›

Het gevaar van zuren en basen is dat ze niet alleen het materiaal aantasten waar deze stoffen op worden aangebracht. Zuren en logen vreten ook de kleding op waar deze stoffen op terecht komen. Ook tasten zuren en logen de huid aan wanneer deze stoffen daar mee in contact komen.

Wat als je urine te basisch is? ›

Als je urine niet zuur genoeg is (alkalisch), heb je een probleem in je distale tubulus. Bijvoorbeeld bij distale renale tubulaire acidose of bij nierinsufficiëntie. Bij diarree gaat veel bicarbonaat verloren in de ontlasting, de zuurgraad (pH) in het bloed wordt dan lager, maar in de urine juist hoger (alkalisch).

Wat gebeurt er als je bloed verzuurt? ›

Als je bloed te zuur wordt, probeert je lichaam dit te herstellen. Je gaat sneller en dieper ademhalen, zodat zure stoffen je lichaam kunnen verlaten. Deze zure stoffen worden opgelost in de lucht die je uitademt. Ook kunnen je nieren meer zure stoffen gaan uitscheiden via je plas.

Is tomaat alkalisch? ›

Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Een waarde van 7 is neutraal, van 0-6 zuur, van 8-14 basisch of alkalisch.
...
Overzicht.
GroentenpH-waarde
Tomaten uit blik3.5 - 4.7
Uien (rode)5.3 - 5.8
Uien (witte)5.4 - 5.8
Uien (gele)5.4 - 5.6
46 more rows
5 Sept 2012

Is urine zuur of basisch? ›

De pH-waarde van je urine kan variëren van uitgesproken zuur (pH 4,8) tot basisch (pH 8,0). Het zuur, vaak ontstaan door stofwisselingsprocessen, verlaat met de urine het lichaam.

Is sinaasappel basisch? ›

Het eten van sinaasappels maakt je lichaam meer basisch: het alkaliseert je lichaam. Eet je een sinaasappeltje voor het sporten, dan verzuurt je lichaam dus minder snel omdat de basische waarden hoger liggen. Aanrader dus!

Wat is beter kraanwater of Bar-le-Duc? ›

Of toch niet? De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.

Wat is beter Spa of Bar-le-Duc? ›

De ph waarde Spa Blauw is 6.0, de ph waarde Chaudfontaine is 7.0, de ph waarde Evian is 7.2, de ph waarde Sourcy is 7.5 en de ph waarde Bar Le-Duc is 7.6. Het verschil tussen Spa Blauw en Bar Le-Duc qua pH-waarde is dus groot.

Waarom moet je geen kraanwater drinken? ›

Leidingwater mag bijvoorbeeld geen micro-organismen bevatten in hoeveelheden die gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid. Om het te ontdoen van virussen en bacteriën wordt chloor toegevoegd. De chloorgeur van leidingwater kan wel storend zijn, maar het is niet schadelijk en het vervliegt snel.

Welke dranken zijn basisch? ›

Gebruik royaal (goed verdeeld over de dag) basische dranken (vruchtensap / groentesap/ gefermenteerde zuiveldranken) en kruidentheeën die de spijsvertering bevorderen. Vermijd koffie, thee, cacao en alcohol, want deze remmen o.a. de reiniging.

Wat moet je eten om te ontzuren? ›

Van sommige etenswaren zijn de afvalstoffen heel erg zuur. Maar bij de afvalstoffen van de meeste groente en fruit is dat wat er overblijft juist 'basisch'. Groente innemen helpt je bloed dus weer de juiste balans te krijgen en als het ware te ontzuren. Met name groene bladgroentes en bleekselderij werken ontzurend.

Is basisch en alkalisch hetzelfde? ›

Een waarde van 7 is neutraal. Beneden de 7 spreek je van zuur en boven de 7 van basisch. Een ander woord voor basisch is alkalisch (in het Engels: alkaline).

Is gember Ontzurend? ›

Daar zijn wel een paar goede tips voor. Kurkuma en gember zijn 'super ontzuurders', dus die mogen op een ontzuringsdag niet ontbreken. Kurkuma helpt ondersteunend mee om de lever en de nieren te reinigen.

Videos

1. 7 recepten met baking soda om je lichaam te ontzuren
(Mijn Leven)
2. Voeding en Ontzuren
(Alka)
3. Acht essentiële ontstekingsremmende voedingsmiddelen
(Gezond Hart)
4. CITROENSAP GEZOND: 10 REDENEN WAAROM JE ELKE DAG CITROENSAP MOET DRINKEN!
(VeganLounge)
5. Vraag en antwoord: Jij drinkt elke dag een bakzout oplossing om je lijf te ontzuren
(Josien Schuttevaar)
6. de kruidenheksen maken ontzurende dennennaalden thee. Een gezondheids boost
(de kruidenheksen / the herbal witches)

Top Articles

Latest Posts

Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated: 10/20/2022

Views: 5647

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.